Om barnolja

 
Någon som har denna hemma, till barnen, eller kanske till dig själv? Kunglig hovleverantör är de också, Barnängen. Låter fint.
 
Låt oss nu titta på innehållsförteckningen:
 
 
Kort och koncis lista, bara två ingredienser. Det är ju bra - eller!? Låt oss se lite mer noga på ingredienserna:
  1. Paraffinum Liquidum - Hanna skriver: "... saknar vitaminer och andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet". Här kan vi läsa om att paraffinum liquidum, eller mineralolja, är restprodukter från oljeindustrin, täpper till porerna och hindrar huden från att andas. Börjar kännas bra det här. Här kan vi dock läsa om mineraloljans olika användingsområden och att det är klassat som icke-giftigt. Men artikel avslutas med en varning om hur man sett cancerökning hos råttor samt hälsoproblem om man får i sig mineralolja då det täpper till och förhindrar luftmolekyler att fastna i lungorna samt upptag av essentiella ämnen i matsmältningssystemet. Hmm... Här kan du också läsa mer om paraffinum liquidum eller mineralolja eller mineral oil eller petrolatum eller vaselin eller E905 mm mm som oljan benäms i ingrediensförteckningar. Värt att notera är att alla paraffinsorter är miljöbelastande och bryts ner endast delvis i naturen.
  2. Cetyl Alcohol - Här kan du läsa att du kan få överkänslighetsreaktioner, kosmetikaacne samt eksem av cetylalkohol som är ett emulgeringsmedel/konsistensgivare, alltså "håller ihop" produkten. Lägger sig utanpå huden. Till framställningen av cetyl alkohol behövs palmitinsyra - som kommer från: palmolja! Och då är vi inne på potentiell regnskogsskövling. Inte nog med att den inte tillför vår hud något bra, vi förstör regnskogen också! Cetylalkohol finns dock i många ekologiska hudvårdsprodukter, så vill man undvika det är det bäst att läsa på innehållsförteckningen ordentligt.
Nä, jag ser mig nog om efter en ersättare till Barnängens barnolja...

Picknickmuggar

 
Dessa fina muggar tittar jag ofta på när jag är inne på olika ekosidor på nätet. Dessa är precis som stekspaden från holländska Zuperzozial. De har ett stort utbud av hushållsartiklar i ekologisk bambu. Miljövänligt och smart komplement till plastditona i hemmet. Kostar mer än plast såklart, men ack så snyggt!
 
Skulle passa bra till en sommarpicknick dessa!

Om hårvård

 
Det här schampot blev jag rekommenderad efter en diskussion med en av tjejerna på Swedish Beauty Factory i Umeå. Det är underbart, doftar lite som det gamla tuggummit Jenka (om någon kommer ihåg), och gör verkligen håret rent! Jag behöver bara tvätta håret var 3-4:e dag! Toppen för mitt långa, tjocka hår som tar en evig tid att torka och reda ut. Som de flesta ekologiska schampon blir resultatet bäst om man gör en förtvätt, d.v.s. schamponera två gånger med en liten mängd schampo. Den feta ytan jag hade i hårbotten innan är borta, och håret håller sig som sagt rent länge.
 
Jag ramlade in på Swedish Beauty Factorys hemsida i min jakt på bra ekologiska hårvårdsprodukter i vintras. De hade en bra nybörjarguide till ekologisk hårvård som hjälpte mig mycket. Efter att ha testat Rostedts hårprodukter som fungerade bra, ville jag prova något annat (jag är sällan något märke troget). Tyvärr fungerade det inte alls för mitt hår, det blev flottigt i hårfästet direkt, och det visade sig i diskussionen att jag köpt en serie som inte var anpassad för min hårtyp. Vi kom fram till att jag nog har fet hårbotten och torra längder och rekommenderades John Masters Organics Scalp.
 
Jag är medveten om att det inte är billiga hårvårdsprodukter jag tar upp här. Men jag är rätt kinkig när det kommer till håret och vill inte att det blir fett eller ett trasselsudd. Det första jag provade var Urtekrams aloe vera-schampo och balsam. Håret blev ett trasselsudd vid tvätt, men helt ok när det väl torkat. Inget jag ville använda i längden dock. Klara har lite min hårtyp och får samma effekt av Urtekram's hårvård, medan det fungerar bra för Alice som har tunnare hår.
 
Med detta inlägg tar jag semester vilket innebär en mindre andel inlägg under den närmaste månaden!
Ha det gott och ta dagen som den kommer - vädret kan vi inte påverka ändå!

Upplandskullan

Ekoliv och livsfilosofi!

RSS 2.0