Plastrensning

 
 
Häromdagen gjorde jag en lite plastrensning bland barnens leksaker. Gamla dockor och plastfigurer samt ett gäng billiga plastleksaker som följer med serietidningar mm, fick åka i soptunnan. Barnen har inte frågat efter dem ännu...
 
En del hävdar att gamla leksaker är väl inte så farliga, de mesta giftet har väl försvunnit genom åren. Men läser man här och här, så vill man rensa ut gamla leksaker. Reglerna för vilka plaster som är tillåtna i leksaker ändras allteftersom forskningen går vidare, och när mina gamla leksaker tillverkades fanns knappt någon reglering alls.
 
Alltså: undvik att låta dina barn "ärva" dina gamla plastleksaker. Värst är de leksaker som är av mjukare plast (mjuk plast = innehåller mjukgörare, ftalater), som min gamla docka t.ex. Gammalt Lego ska vara bättre då den plasten är så hård, men vill man vara på den säkra sidan så bör även det rensas ut. Det har vi valt att inte göra dock. Undvik också att låta barn ha gamla mobiltelefoner och elektronik för att "leka på låtsas" med, produkter som inte är avsedda för barn har inte samma krav på sig. 
 
Men det är svårt: hur hård ska man vara? Och ekologiska leksaker är rätt dyra. Jag resonerar såhär: det som kan rensas bort utan alltför stor påverkar på familjefriden går bort direkt (gamla mobiltelefoner barnen lekt med, alla dessa små plastfigurer som bara ligger och skräpar). Sedan försöker jag i större utsträckning leta bra alternativ när det närmar sig födelsedagar och jul eller när vattenfärgen, ballongerna och lekleran sinar. Att städa och vädra regelbundet samt byta barnens sängkläder är också viktigt för mig (det som släpper från plasten samlas i dammet), men sker kanske 1 gång/vecka. Man måste ju leva också!

Ansiktsrengöring

 
Jag skrev om dessa finingar tidigare, innan jag gjorde om bloggen. Men de tål att upprepas!
 
Rengöringsmousse och ansiktsvatten från Oliva by CCS. Effektiva och med en hög andel ekologiskt innehåll. Prisvärda! Jag har även slutat med speciell ögonmakeupborttagning, moussen räcker gott. Fast jag tror inte att den funkar lika bra på vattenfast mascara. Dock stramar min känsliga hud något efter tvätt. Dessa är inte specifikt avsedda för känslig hud, moussen finns dock i en sådan variant.
 
Ett plus för mitt patriotiska jag är att de tillverkas i Dalarna!
 
Nu är de snart slut, så jag tänkte passa på att testa lite annan rengöring jag läst bra om. Återkommer såklart med en liten recension. Har du förresten något bra tips på ansiktsrengöring till känslig hud?
 
Uppdatering (150706):
Läste vidare och luskollade ingrediensförteckningen. Tyvärr innehåller dessa olika PEG-nummer. Och vad är då det? Jo, syntetiskt emulgeringsmedel och återfettare. Kan vara cancerframkallande om det framställs på visst sätt och är även icke-nedbrytbart! Läs mer här om ämnen att undvika i hudvård. Dags att byta ut!

Diska

 
Tja, inte förändrar man världen med en diskborste i trä. Men den pryder sin plats i köket och utför sitt arbete väl. Vi noterade dock att kastrullborsten (den med knopp) gick lite för hårt åt teflonbeläggningen i stekpannan. Sedan kan man diskutera teflon och dess miljöinverkan, men det får bli en annan gång.
 
Lite mindre plast i köket - check!
 
Diskborste och kastrullborste härifrån
 
Jag har även köpt ett ekologiskt diskmedel från Greenscents, återkommer när jag testat det.

Upplandskullan

Ekoliv och livsfilosofi!

RSS 2.0