Om barnolja

 
Någon som har denna hemma, till barnen, eller kanske till dig själv? Kunglig hovleverantör är de också, Barnängen. Låter fint.
 
Låt oss nu titta på innehållsförteckningen:
 
 
Kort och koncis lista, bara två ingredienser. Det är ju bra - eller!? Låt oss se lite mer noga på ingredienserna:
  1. Paraffinum Liquidum - Hanna skriver: "... saknar vitaminer och andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet". Här kan vi läsa om att paraffinum liquidum, eller mineralolja, är restprodukter från oljeindustrin, täpper till porerna och hindrar huden från att andas. Börjar kännas bra det här. Här kan vi dock läsa om mineraloljans olika användingsområden och att det är klassat som icke-giftigt. Men artikel avslutas med en varning om hur man sett cancerökning hos råttor samt hälsoproblem om man får i sig mineralolja då det täpper till och förhindrar luftmolekyler att fastna i lungorna samt upptag av essentiella ämnen i matsmältningssystemet. Hmm... Här kan du också läsa mer om paraffinum liquidum eller mineralolja eller mineral oil eller petrolatum eller vaselin eller E905 mm mm som oljan benäms i ingrediensförteckningar. Värt att notera är att alla paraffinsorter är miljöbelastande och bryts ner endast delvis i naturen.
  2. Cetyl Alcohol - Här kan du läsa att du kan få överkänslighetsreaktioner, kosmetikaacne samt eksem av cetylalkohol som är ett emulgeringsmedel/konsistensgivare, alltså "håller ihop" produkten. Lägger sig utanpå huden. Till framställningen av cetyl alkohol behövs palmitinsyra - som kommer från: palmolja! Och då är vi inne på potentiell regnskogsskövling. Inte nog med att den inte tillför vår hud något bra, vi förstör regnskogen också! Cetylalkohol finns dock i många ekologiska hudvårdsprodukter, så vill man undvika det är det bäst att läsa på innehållsförteckningen ordentligt.
Nä, jag ser mig nog om efter en ersättare till Barnängens barnolja...Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Upplandskullan

Ekoliv och livsfilosofi!

RSS 2.0